Данный Литве 29 февраля (1468 г.)

Данный Литве 29 февраля (1468 г.)

Казимир, б.м. король Полский, великый князь Литовьскый и Руский, княжа Пруское, и Жомоитьскый, и иных, чиним знаменито сим нашим листом, кто на нь посмотрить, или тчучи услышить, ижь мы с князьми и с паны радою нашею великого князьства Литовьского и с всим поспольством согадавши, урядили есмо так:

1. Што с лицом приведуть татя, будеть ли мочи чим платити, ино заплатити истинну; пак ли чего у дому не будеть, а будеть ли то жона ведала з детми ужо изрослыми, ино жоною и детми заплатити, а самого на шибеницю; а што будуть малыи дети, ниже семи годов, тыи в том невинни.

2. А пак Данный Литве 29 февраля (1468 г.) ли злодей не имети будеть чим платити, ино и лица у двор не имать, воротити истьцю, у кого украдено, и прокосы половину врънути; а злодеа на обшение, а просока по старому.

3. А в кого будет украдено, а што судьи присудять: ино прво заплатити истьцю, а потом осподарь татя того вину свою бери.

4. А коли выдадуть жону, а любо дети татиныи, а у колце судьи скажють, а потом возмогут ли ся выкупити, а любо осподарь их усхочет выкупити, и они могуть ся выкупити. А будет ли в дому статков татя того, и он домовыми статкы плати; оли бы не было чим Данный Литве 29 февраля (1468 г.) платити из дому, ино жоною и детми платити, как у верху писано.

5. А коли бы злодей што у кого украл, а и где украдено, а там его ухватят с лицом, а он у дом не принесл, жона и дети того не поживали: злодей терпи, а жона и дети и дом их невинен.

6. А коли злодей из дому вышел, и украдеть што и потеряеть, а любо што изьесть, а кроме жоны и детей, ино домовыми статкы, што того татя влостное, заплатити; а жона и дети и статкы женьни от того порожни.

7. А коли чий человек у злодейство упадет, а будеть Данный Литве 29 февраля (1468 г.) осподарь его тое ведал, а любо и с ним удел имел, а будет на то довод: и тот так терьпи, как который злодей.

8. А который будеть лежьни держати у своем дому тайно, а суседем околици не оповедаеть, а в том часу што у кого изгынеть, а будеть на то довод, ижь лежьни дрьжал; ино дати тому рок, и другий, и третий, иж бы того лежьня поставил, ли с себе извел; а пак ли на рок на последний не поставить заплати ж, а того ищи; а нашод к праву поставити: не дей исправляется, а то уже заплачено.

9. А коли бы Данный Литве 29 февраля (1468 г.) наш человек вину дал князьскому или паньскому или боярьскому человеку, а в котором повете, под нашим наместничьством или тивуньством; ино нашему наместнику, а любо тиуну, обослати, ижьбы нашому человеку стало ся право: а пак ли усхочеть на обчий суд, ино их на обчий суд путить и рок дати.

10. А будуть ли на нашом человеце князьскыи или паньскыи или боярскыи люди чого искати; ино тому суд и право перед нашими наместьникы и тивуны, который от нас где што дрьжить; а нашим урядником дати право на обе стороне.

11. А которому человеку князьскому или паньскому или боярьскому до князьскых Данный Литве 29 февраля (1468 г.) и до паньскых или до боярьскых людей дело; ино хто ищеть на ком, ехати ему искати правом пред осподарем его; а не уделаеть ли права, ино обчий суд, рок положив со обу сторон, а тогды уделати и справедливость. Пак ли будеть некоторый отводити, ино нам дати децького, а не пригодить ся нас в великом князьстве Литовском, ино воеводам нашим моцно дати децького.

12. А коли злодея выдадуть ис права, а чим его взвелять, казнити по его делом. А кому татя выдадуть, а тот не въсхочет его казнити, а усхочеть на нем заплату побрати, а его пустити, а любо его собе Данный Литве 29 февраля (1468 г.) в неволю взяти, а на то будеть доводь: тот уже ис права выступаеть, и нам и с паны радою нашою великого князьства Литовьского о том погадав, как его казнити, а и сказнити его, чого будеть достоин. А над злодеем милости не надобе.



13. А кто украдеть выше полукопья, а любо корову, того узвесити.

14. А который впервое украдеть, а дотоль не крадывал: ино за первую татбу виною его казнити; аже будет ниже полтины, домовыи речи крал, домовыми речьми платити; а будеть выше полтины крал, хотя б пак первое украл, ино его обесити.

15. А который хотя первое украл, а коньская татба, коня Данный Литве 29 февраля (1468 г.) украл, а с лицом приведуть, того увесити.

16. А коли татя приведуть, а на кого сок усочить, а домучатся татьбы, а будет перво того крадывал и кому плачивал, а околица то будет ведала, и без лица обесити.

17. А пак ли сок усочить на кого, а лица не будеть, а перво будеть украл, и околица будеть перво злодейства на него не ведала, а будет никому не плачивал, ино ему платити татьбу истьцю и вину; а смертьною раною его не казнити.

18. А коли тать дасться на муку, а зелие знаа, а знатникы будуть добрыи на него, сок усочить, а будеть первей того крадывал, а Данный Литве 29 февраля (1468 г.) любо мучиван, а и сьведомо то будеть околици: ино того зелейника хотя не домучатся, ино то обесити.

19. А коли чии паробкы украдуть што у кого, а пак у сем листу верху писано, как за которую татбу казнити: коли первое украдеть, ино его не вешати, а заплатити бондою его; а не будеть бонды, ино осподарь его за него заплатит, а паробка сказнити и пробити; а коли иметь часто красти после того, а выше полукопья, ино паробка узвесити.

20. А тако ж кому будеть до того какое дело, будеть земное дело, ино ездокы побрати; а будуть иныи которыи дела, ино судьи побрати Данный Литве 29 февраля (1468 г.), а искати правом; а порубов и наездов не надобе никому же чинити.

21. А которыи бы сами собою порубы делали, а любо наезды чинили; ино кому сталася кривда, тот и маеть ся нам жаловати; а пак ли не пригодиться нас у великом князьстве Литовьском, и он не маеть паном раде нашей жаловати; и паном воеводам нашим по того послати и велети пред собою моцно поставити, а и досмотрети: будеть ли так чинил, а всадити его у казнь и держати до нашего щастного приеханиа, бо тот ис права земьского выступил и над право сягнул, как у верху писано. Мы пак, снемься с Данный Литве 29 февраля (1468 г.) паны радою нашою великого князьства Литовьского, осмотрим того, каккою казнью того тказнити.

22. А коли бы два мели ся правовать, а возмуть собе ездокы и судьи: ино учинити им рок , а дати ведомо за чотыре недели, штобы ся оба два зготовили к тому року, перед тыи судьи; судьам же и ездоком там выехати на реченое местьцо. А который бы из дву тых сутяжаев не выехал, тот без суда виноват; а который выехал, того того оправити в том, чого будет искати: нижь коли придилася наша, а любо земьскаа служба, а любо болесть, тым того не истратить.

23. А коли бы Данный Литве 29 февраля (1468 г.) кто коня, а либо клячу знашол блудящюю, или иныи которыи речи изнайдеть, ино оповедати околици: не изнайдет ли ся истець до трех дннев, ино повести на королевскый двор, по давному, да переем свой возми; а пак ли который што утаить, а въсхочеть собе покорыствовать, а будеть на то довод; тот такый злодей, как который.

24. А который будеть люди выводити, а любо челядь неволную, а ухватять с лицом: того на шибеницю; а изнайдеть ли ся сок, ино тому право: как у сем листу верху писано, по тому его судити.

25. А також, где которыи мосты мощивали за дядю нашего, за великого князя Витовта Данный Литве 29 февраля (1468 г.), а за великого князя Жикгимонта, тут бы и не каждый свои мостьници замостили и заделали, как надобе; а штобы не мешкали, сего ж лета уделали. А на чией делници щькода ся станеть, конь ся образить, ногу изломить: тому платити. А пак ли которыи не заделають своих делниць сего лета, а исплошаться: тот ис права выступил, на том нам вины десять рублев.

Про тож, как у сем нашом листу выписано, по тому бы есте рядили, а ис того не выступали.

Практические задания:

Разрешите на основе Великой Яссы и Судебника Казимира следующие ситуации:

1. Во время преследования разбитого неприятеля монгольская конница ворвалась Данный Литве 29 февраля (1468 г.) во вражеский обоз. Один из воинов остановился, погрузил на верблюда два сундука с казной и отправился домой. Будет ли признано захваченное имущество трофеем воина? Обосновать ответ.

2. Один из золотоордынских эмиров нарушил закон и хан велел наказать его. Для исполнения наказания к правонарушителю был направлен сотник с небольшим отрядом. Однако, эмир отказался принять наказание по причине более высокого своего положения в административной иерархии, чем сотник. Разрешите данное дело на основе статей Великой Яссы.

3. Во время организации похода ханом Золотой орды один из эмиров заявил об отказе в участии по причине нежелания местных племенных вождей идти в поход. Законны ли Данный Литве 29 февраля (1468 г.) действия эмира и племенных вождей? Обоснуйте ответ.

4. Во время похода по поручению великого хана на соседнее государство эмир принял условия капитуляции на следующих условиях: монарх побежденных остается на своей должности, обязуется платить дань, передавать титул по наследству по собственному усмотрению и самостоятельно определять меру участия в монгольских военных мероприятиях. Допустимо ли заключение мира на подобных условиях согласно Великой яссе?

5. После смерти одного из монгольских нойонов при наследовании имущества старший сын заявил о своем желании получить юрту, табун, оружие покойного и лишении младших братьев наследства по причине их рождения наложницей умершего. Обосновано ли такое заявление? Разрешите данную ситуацию.

6. Во время Данный Литве 29 февраля (1468 г.) совершения разбоя злоумышленник был задержан литовскими властями. При расследовании была установлена осведомленность жены и детей о его преступной деятельности. Как будет осуществлена квалификация действий преступника и изменится наказание, если: недостаточно средств для возмещения ущерба; дети не достигли семилетнего возраста?

7. Один из крестьян был задержан после совершения кражи. При дознании удалось установить, что это не первый подобный случай. Как должен поступить судья согласно Судебнику Казимира?

8. Между крестьянами, один из которых живет с государственном селе, а другой в боярском, произошел спор о продаже имущества. Определите подсудность дела.

Учебная литература

История государства и права СССР. Ч. 1./ Под Ред. С.В. Юшкова Данный Литве 29 февраля (1468 г.). М., 1946, 1951.

История отечественного государства и права. Под ред. О.И. Чистякова. Ч. 1, 2. М., 1997.

Исаев И.А. История государства и права России (любое издание).

Новицкая Т.Е. История отечественного государства и права. Ч. 1,2. М., 1995.

Рогов В.А. История государства и права России. М., 1995.

Специальная литература:

Вернадский Г.В. Монголы и Русь. Тверь-Москва, 1997.

Греков Б.Д., Якубовская А.Ю. Золотая орда и ее падение. М., 1950.

Пашуто В.Т. Образование Литовского государства. М., 1959.


documentakjhdph.html
documentakjhkzp.html
documentakjhsjx.html
documentakjhzuf.html
documentakjihen.html
Документ Данный Литве 29 февраля (1468 г.)